Dagelijkse overwinningen - Brailleliga Dagelijkse overwinningen – Brailleliga

Dagelijkse overwinningen

Kinderen

“Ik ben blind en dat zorgt soms voor problemen, maar van de Brailleliga heb ik al heel veel geleerd om zelfstandig te kunnen zijn, zoals mijn veters strikken of mijn boterhammen smeren” (Merel – 11 jaar)

Jong geleerd is oud gedaan! De Brailleliga helpt kinderen met een visuele handicap alle kansen te bieden opdat ze zich kunnen ontwikkelen tot zelfzekere en zelfstandige volwassenen. De Brailleliga reikt kinderen broodnodige handvaten aan waar ze hun hele leven op kunnen terugvallen.

Het hele jaar door organiseert de Brailleliga activiteiten, uitstappen en kampen op maat waar kinderen en jongeren met een visuele handicap elkaar kunnen ontmoeten, nieuwe dingen ontdekken en alle facetten van de wereld om zich heen leren kennen. Ook tijdens hun schooltijd staat de Brailleliga aan de zijde van de kinderen. Onze therapeuten leren hen braille, stoklopen, werken met specifieke hulpmiddelen…

Tijdens het voorbije jaar zette de dienstverlening een tandje bij om de broodnodige begeleiding coronaproof te blijven organiseren. Zo kreeg Merel tijdens de lockdown een online cursus ‘werken met de iPhone’. Nu kan ze zelfstandig communiceren met al haar contacten. Een grote stap voor haar!

Nieuwe technologieën

« Toen ik besefte dat ik opnieuw veel zelfstandiger ging kunnen worden dankzij de nieuwe technologieën, ging er een nieuwe wereld voor me open. Dankzij de Brailleliga ben ik nu volop braille aan het leren. De volgende stap is leren werken met een brailleleesregel zodat ik verder aan mijn carrière kan werken”. (Marina – 36 jaar)

Technologie valt niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Zeker het voorbije jaar bracht technologie ons toch virtueel dicht bij elkaar. Ook blinde en slechtziende personen gebruiken deze nieuwe technologieën om hun handicap gedeeltelijk te compenseren. Leren werken met de aangepaste software, blind leren typen, de verschillende functies van het toestel kennen, vraagt wel een enorme inspanning voor personen met een visuele handicap. De gespecialiseerde diensten van de Brailleliga zoeken voor iedere persoon het hulpmiddel op maat en zorgen ervoor dat de persoon er zelfstandig mee kan werken.

Voor de tweede lockdown in november bepaalde een therapeut van de Brailleliga samen met haar de nieuwe technologieën die haar vooruit kunnen helpen. Ze begon het leerproces met het gebruik van de spraaksynthese van haar smartphone. Daarnaast leerde ze ook een toepassing die in audio beschrijft wat er op het scherm staat. Zo kon Marina tijdens de lockdown contact houden met haar vrienden en de schoolagenda van haar zoon lezen. En dit is nog maar het begin van een wereld die zo weer toegankelijk wordt voor haar.

Tewerkstelling

“Sinds het begin van mijn visuele handicap staat de Brailleliga bij elke stap aan mijn zijde. Ik heb ook het geluk dat mijn werkgever zeer proactief te werk is gegaan om de werkplek inclusief te maken. De Brailleliga raadde me aan te leren stoklopen. Nu gebruik ik mijn witte stok om naar het werk te gaan. In het begin stond ik er sceptisch tegenover, maar nu noem ik hem mijn ‘stok van de vrijheid’ ” (Nathalie – 50 jaar)

Personen met een visuele handicap moeten vaak heel wat inspanningen leveren om een job te vinden of om hun job te kunnen behouden. Daarom zet de Brailleliga in op concrete oplossingen om hun competenties te versterken en hun werkpost aan te passen. Haar gespecialiseerde diensten zijn dankzij hun multidisciplinaire en gepersonaliseerde aanpak en jarenlange ervaring de aangewezen experten om blinde en slechtziende personen te helpen om alle obstakels op weg naar werk te overwinnen. Ook de werkgevers worden niet vergeten. De teams staan klaar om alle vragen en twijfels te beantwoorden op de weg naar inclusie. Want het zijn de vaardigheden die van een blinde of slechtziende persoon een goede werknemer maken, en niet de verschillen.

In april 2020 tastte een glaucoom dat al meer dan 20 jaar aanwezig was, plots het gezichtsvermogen van Nathalie aan. Op korte termijn leerde ze stoklopen en dankzij de begeleiding van de Brailleliga en de goede ondersteuning van haar werkgever, kon ze snel terug aan de slag.

Senioren

“Toen ik een visuele handicap ontwikkelde, stortte mijn wereld in elkaar. Ik heb het heel moeilijk gehad, maar besloot dat ik niet bij de pakken kon blijven neerzitten. Ik besloot dus te leren zwemmen omdat ik dat al lang graag wilde leren. Kortom, laat u niet overwinnen, maar zorg zelf voor de overwinning!” (Denise – 72 jaar)

Veel oogaandoeningen zijn leeftijdsgebonden. Daarom manifesteert een visuele handicap zich vaak op latere leeftijd. Door de vergrijzing zien we een groeiend aantal blinde en slechtziende personen. Deze groep dreigt geïsoleerd te raken door hun handicap. Veel dagelijkse handelingen worden namelijk plots een obstakel dat overwonnen moet worden, denk maar aan koken, zich verplaatsen… De impact verwerken van een verworven handicap op het dagelijks leven is geen eenvoudig proces. De Brailleliga hamert erop dat het belangrijk is om je handicap te laten erkennen vóór de leeftijd van 65 jaar. Dat is namelijk de leeftijdslimiet voor een wettelijke erkenning van de handicap om recht te hebben op ondersteuning op maat en de terugbetaling van hulpmiddelen. Hoewel de stap om je handicap te laten erkennen vaak heel groot en confronterend kan zijn, is dit heel belangrijk voor het verdere leven van de persoon met een visuele handicap. Ook hier biedt de Brailleliga ondersteuning bij het hele proces.